Reprezentanta Anita in Romania pentru informatii si comenzi suna la: 0372 681 011 anita-lenjerie.ro

Cum au intrat chilotii in viata noastra?

Oricat ar parea de paradoxal chiar putem vorbi de o istorie a chilotilor. Chilotii in viata noastra

Totul ar fi pornit, doamnelor si domnisoarelor, cu chilotii de tip sort.

Insa acest obiect vestimentar in forma in care il stim noi astazi a fost purtat de inaintasele noastre abia acum vreo 300 de sute de ani. In secolul al XVIII-lea!

Foarte multi istorici sustin varianta conform careia inainte de 1700 femeile nu purtau nimic pe sub camasile lungi cu care se afisau de obicei. Exista insa si specialisti care afirma cu tarie ca lucrurile nu stateau chiar asa! Cum moda feminina se afla de zeci de ani intr-o continua miscare, exista si opinii dupa care in special femeile din inalta societate purtau pe sub rochii ceea ce am numi azi budigai sau echivalentul boxerilor moderni.

Daca luam in considerare si acea perioada dificila din luna, pe care o traversam fiecare dintre noi, ipoteza pare nu doar logica, ci si impunatoare si practica. Asadar exista varianta conform careie acest tip de chiloti era purtat pentru a controla menstruatia sau sangerarile din timpul si de dupa sarcina.

Totusi, pe vremea corsetelor, crinolinelor, jupoanelor si rulourilor pentru talie, toate afirmate in plin secol al XVIII-lea, un strat suplimentar de imbracaminte, “stramosul” chilotilor, poate parea usor exagerat. Chilotii in viata noastra

Multe s-au intrebat de ce ai mai purta inca un strat de lenjerie destinat acoperirii zonelor intime?

Oricum acestea erau deja ascunse de straturi peste straturi de fuste cusute din materiale grele. Insa nu vom putea raspunde direct la asa ceva. Mai ales daca ne gandim ca in secolele de dinaintea lui XVIII-lea functiona si celebra centura de castitate!

Cert e ca imbracamintea divizata, precum pantalonii sau boxerii, era considerata in epoca una de factura preponderent masculina. Ideaa ca o femeie poate sa poarte pantaloni sau chiar si pantaloni scurti, pana la genunchi, era considerata o incalcare a ordinii naturale a lucrurilor. Chiar si in cazul in care pantalonii pana la genunchi erau imbracati pe dedesubt, pe sub rochie!

Insa unele dintre inaintasele noastre nu au privit la fel lucrurile. Dovada?
Chilotii de modelare sunt la mare cautare in zilele noastre. Modelul Twin e un mare succes in colectiile Anita

Exista informatii ce au fost confirmate si care atesta ca italiencele apelau, inca din secolul al XVII-lea, la ceea ce s-ar putea numi chiloti. Un fel de pantaloni pana la genunchi din matase sau in, purtati pe sub rochie. Cu toate astea, moda acestor “chiloti” nu a prins atunci.

Pe masura insa ce fustele isi scurtau lungimea, iar productia de masa a inceput sa-si arate roadele din plin, femeile au inteles ca mai trebuie sa adauge ceva in vestimentatia lor. Asa s-au impus pantalonasii sau pantalonasii bufanti pe sub rochii. In aceasta perioada a aparut si termenul de panties, ceea ce in engleza americana se traduce prin chiloti. Echivalentul englezesc a fost si el repede adoptat: pants.

In fine, aparitia crinolinei-cusca, la mijlocul secolului al XIX-lea, o structura usoara ce inlocuia juponul, dar care era vulnerabila la rafalele de vant, a deschis drumul spre introducerea definitiva a desuurilor in garderoba intima si esentiala a femeilor.

Indiferent de cat de urati fusesera chilotii cu un secol sau doua mai inainte, au sfarsit prin a fi acceptati de toata lumea.

Lasă un răspuns