Reprezentanta Anita in Romania pentru informatii si comenzi suna la: 0372 681 011 anita-lenjerie.ro

Sutienul, prieten sau dusman?!

V-am promis ca vom mai vorbi despre istoria sutienului. Asa ca e vremea sa-mi tin promisiunea…

Sutienele preistorice erau facute din fasii de piele sau blana naturala si legate in jurul sanilor, cu materiale cat de cat confortabile. Pelicula cu Jane si Tarzan ne poate oferi o idee, cat de cat, glumind un pic! Pe de alta parte, sculpturile si picturile Antichitatii ne arata siluete feminine cu sanii fermi, ridicati de un fel corset avant la lettre.

Cele mai cunoscute dintre reproduceri, cele din lumea greco-romana, ne prezinta femei care poarta seturi de lenjerie formate din doua piese, sutien si chiloti, dupa modelul impus pana in zilele noastre.

Exista si o dovada istorica clara a existentei sutienului.

Un asemenea obiect dateaza cel mai probabil din secolul al XV-lea, facut din in. Aceasta este o planta perena raspandita in bazinul mediteranean de multa vreme si cu intrebuintari diverse. Acesta prezinta doua cupe distincte, dar si decoratii din dantela, cel mai probabil, cusute manual. In acea epoca sutienul purta o denumire practica, dar total neatractiva, saci pentru sani.

Exista istorici care cred ca moda in general, si cea intima in mod special, a capatat o anume turnura o data cu dezvoltarea croitoriei.

Adica undeva in secolul al XIV-lea, atunci cand Italia va cunoaste cea dintai Epoca Renasterii. Omul trebuia pus in prim plan, dar tot omul trebuia si imbracat cum se cuvine! Istoria sutienului

Brandul Anita a aparut in 1886. De atunci, cu lenjeria intima creata, are grija de orice tip de silueta feminina

Usor, usor, rochiile mulate si strans legate cu sireturi, cum mai vedem azi doar in acele pelicule numite “de epoca”, specifice nu doar Evului Mediu, au impus treptat aparitia corsajelor stramte cu balene. Cel mai probabil “revolutia” s-a produs undeva in prima parte a secolului al XVI-lea.

Iar asta a venit din faptul ca corsetele acelea, urate de multe dintre predecesoarele noastre, confereau corpului o forma conica, una menita in ochii celor care contau sa ofere gratie si inedit corpului femeii.

In plus, corsetele, ce nu erau deloc usoare, aveau menirea sa sustina fuste destul de greoaie, dar si sa ridice bustul. Una peste alta, corsetele au facut istorie pana la Revolutia Franceza (1789 – 1799).

Francezii au fost printre primii care au realizat ce rol trebuie sa joace corsetul in viata unei doamne de Curte.

Sa spunem aici ca lucrurile se refera la femei de un anume statut social. Ca atare, moda franceza s-a impus si se impune de atunci incoace, constant.

Dar tot francezii au schimbat moda corsetelor si rochiilor extrem de voluminoase. Motivul? Devenisera “suspect de aristocrate”.

Ca atare, moda a adus, la finele secolului al XVIII-lea, un fel de schimbare burgheza. Acum se naste epoca rochiilor in stil empire, rochii moi si fluide, care aduc cu sine si o noua lenjerie intima.

Eve, sutien al anului 2021. Sigur va fi un succes in gama Rosa Faia de la Anita
Acum apare si noul prototip de sutien.

Numit, cum altfel un fel de corset scurt, care se termina deasupra taliei, avand cupe separate, foarte asemanator celui de azi.

Corsetul va avea o scurta revenire, in primele decenii ale secolului al XIX-lea. Dar de la o forma conica se va trece la una de tip clepsidra. Acum va fi perioada in care apar balenele din otel si copcile metalice. Acestea permit formarea siluetelor cu talie foarte ingusta si bust foarte ridicat. Fetelor, va mai amintiti secventa cu imbracarea tinerelor fete din “Pe aripile vantului”? Slujitoarele trageau de corsete cu toata forta, iar tinerele fete abia mai puteau respira inainte de marele bal.

In fine, moda anilor 1800 va juca un rol important cam pe tot parcursul secolului al XIX-lea. Dar acest secol are macar menirea de a fi vazut importanta sutienului pentru viata de zi cu zi a femeilor. In consecinta de a-l fi diversificat la maxim! Dar istoria sutienului va continua intr-un episod viitor…

Lasă un răspuns