Ma sperie cuvantul cancer? Da, de cate ori aud ca cineva, cunoscut ori ba, a fost diagnosticat cu cancer. De fiecare data cand imi vizitez un prieten sau o prietena cu cancer in ultimul stadiu, care nici nu mai poate respira decat cu aparate. De cate ori am cate un junghi ma gandesc: ‘‘Mi-a recidivat boala?‘‘. Dar am ales sa nu traiesc cu spaima; ma straduiesc sa duc o viata placuta si plina de voiosie. Fiindca cred ca daca stam sa ne concentram pe lucrurile care ne lipsesc din viata, atunci parca ne simtim mai mici…Credinta si cancerul
In plus, s-a demonstrat ca daca ne manifestam recunostinta si multumirea, sistemul nostru imunitar se intareste.
Cand ne simtim optimisti, corpul nostru elibereaza endorfine, care la randul lor stimuleaza sistemul imunitar. Va intrebati poate daca sunt de parere ca atitudine pozitiva ma fereste de cancer. Sigur ca nu este suficient! Dar sustin ca ma ajuta sa ne imbunatatim viata mie si oamenilor din jurul meu si, in acelasi timp, imi ajuta corpul sa se vindece mai repede.Credinta si cancerul
Nu vreau sa neg sau sa subestimez rolul spiritualitatii in perioadele de criza
Credinta m-a ajutat: mi-a insuflat dorinta de viata, m-a convins ca in toti exista un duh sfant si ca atunci cand treci prin evenimente grele cu incredere si credinta ca totul se va termina cu bine, ai un sentiment de liniste sufleteasca. Poate va intrebati daca ma consider o persoana religioasa? Ei bine, nu, nu chiar! Dar cu siguranta ma simt mai patrunsa de spiritul divin. In general, simt mai multa empatie, mai ales pentru bolnavii cronici.
Si va mai spun cu mana pe inima ca mi-am schimbat radical comportamentul. Inainte, compasiunea pe care o aratam persoanelor bolnave masca de fapt parerea mea sincera. Si anume ca eram convinsa ca ar fi putut evita sa se imbolnaveasca daca ar fi avut mai multa grija pentru sanatatea lor. Credinta si cancerul
Din pacate, am aflat ca poti duce o viata exemplara, cu exercitii fizice, cu dieta, fara tigari, controale perioadice la medic si examinari personale in oglinda, si cu toate acestea sa nu poti evita un mare soc. Odata aflat in fata faptului implinit poti alege sa cazi in disperare si sa-ti amaresti si mai tare sufletul sau poti alege sa treci peste si sa-ti revii.
Dupa parerea mea, daca ai o atitudine negativa, nu o sa te faci bine.
Si as vrea sa mai subliniez un lucru: aveti incredere in instinctele dumneavoastra!
Daca aveti impresia ca este ceva in neregula, nu mai amanati, mergeti la doctor si cereti sa vi se faca toate testele. Insistenta v-ar putea salva viata!
Unii oameni mi-au spus ca sunt foarte curajoasa.
Nu sunt, pe cuvant! Pentru mine curajul inseamna sa fii pompier si sa nu eziti sa intri intr-o cladire in flacari, care sta sa se prabuseasca. Sau sa fii politist si sa sari in calea glontului pentru a salva viata unui seaman aflat din intamplare la locul si momentul nepotrivit. Eu am fost hotarata sa supravietuiesc si am fost hotarata sa fac orice imi sta in putinta pentru a ramane in viata. Majoritatea celor care cititi aceste randuri ati face acelasi lucru!
Port tot timpul in portofel o lista cu cele sase trasaturi ale unui invingator.
Nu vi le voi spune pe toate, fiindca mai trebuie sa le descoperiti si singure.
Totusi, prima este ‘‘sa te respecti pe tine insuti‘‘, a doua – ‘‘sa-ti pastrezi simtul umorului‘‘, iar a patra ‘‘sa ai capacitatea de a face fata situatiilor neplacute fara a dispera‘‘. Dintotdeauna am avut tendinta de a face haz de necaz, ceea ce m-a ajutat sa depasesc momentele de cumpana cu incredere si sa ies cu bine la liman.
Candva, o scriitoare a scris ca ‘‘trebuie sa invatam sa traim in prezent, pentru ca asta ne va ajuta sa gasim drumul spre bucurie‘‘. Ca atare, secretele mele sunt foarte simple si la indemana tuturor: trebuie sa-ti pastrezi puterea de a rade si de a respira. In fond, secretul succesului meu, secretul succesului nostru e cat se poate de banal si de magic in acelasi timp: Traim!!!
(adaptare dupa una dintre povestile adevarate incluse in volumul ‘‘Supravietuitoare ale cancerului de san‘‘ aparut la Editura Litera)