Reprezentanta Anita in Romania pentru informatii si comenzi suna la: 0372 681 011 anita-lenjerie.ro

Din ce sunt facuti chilotii nostri?

Asa cum am precizat, atunci cand vine vorba despre chilotii nostri conteaza foarte mult si tesatura care le da viata. Daca am vorbit deja despre bambus, bumbac si nailon, acum e timpul sa trecem in revista si alte tesaturi sau fibre. Fibre pentru chiloti


Poliesterul

Aceasta e tot o fibra artificiala. E rezistenta la apa si poate concura cu satinul in ceea ce priveste luciul sau cu microfibrele daca ne raportam la criteriul moliciunii. Multe dintre tesaturile cu proprietati imbunatatite, legate de rata de respirabilitate sau de criteriul izolarii termice sunt facute din poliester. Iata de ce aceasta fibra este ideala pentru imbracamintea sport, din randul careia colantii sunt la mare cautare! Poliesterul e rezistent si trainic. Are, totusi, dezavantajul, ca o data ce capata miros sau e patat, aceasta intra in fibre si devine aproape imposibil de indepartat.

Vascoza

Este genul de fibra moale si racoroasa la atingere. Cea care e de cea mai buna calitate se simte asemenea matasii la simpla atingere. Acum o suta de ani, vascoza era vanduta drept “matase artificiala”. Asemenea bambusului, vascoza e un material textil de natura vegetala si multe dintre noi o consideram mult mai eficace decat bumbacul in materie de aerare. Totusi, vascoza nu este la fel de rezistenta ca nailonul, bumbacul sau matasea si tinde, in timp, sa-si piarda forma si sa se degradeze.

Matasea

Deja toata lumea stie ca matasea e produsa de viermii de matase, fiind multa vreme piperata si accesibila doar membrilor caselor regale. “Democratizarea” matasii s-a produs abia in deceniile din urma. Matasea este moale, rezistenta, respirabila, racoroasa vara si calduroasa iarna. Ea absoarbe usor umezeala si e hipoalergenica. Aceasta fibra are un luciu natural aparte, practic de neimitat. E obligatoriu ca lucrurile din matase sa fie spalate manual sau in curatatorii specializate, pentru a nu fi distrusa textura sa delicata. Mai nou, veganii nu accepta sa poarte lucruri din matase, fiind considerata un produs de origine animala.

Spandex sau lycra

Genul asta de fibra e mult mai rezistent decat cauciucul. Azi, aproape orice elastic contine putin spandex. In general, lenjeria modelatoare contine in mare parte spandex, fibrele elastice ajutand la modelarea corpului, dar prevenind totodata si largirea articolelor de imbracaminte. Spandexul sau lycra e o fibra rezistenta si usoara care ajuta la intinderea lenjeriei pentru a fi mai bine asezata pe corp, evitand insa labartarea acesteia. Totusi, spandexul poate suferi deformari din cauza caldurii sau se poate degrada daca e spalat la masina si calcat. Nu e un bun absorbant si poate conduce usor la iritarea pielii, asemenea nailonului si poliesterului.

Mai exista si alte fibre pentru chiloti, mult mai rar utilizate. Este vorba despre lana, in, soia, canepa, acrilica sau chiar latexul si pielea artificiala. Fibre pentru chiloti

Lasă un răspuns