Cand vine vorba despre chiloti, tesatura materialului desuurilor noastre e la fel de importanta ca marimea si tipul acestora. Merita sa ne concentram atentia asupra tesaturilor si fibrelor care compun structura obiectelor noastre vestimentare cele mai intime. Din ce sunt facuti chilotii
Pe de o parte, fiindca unele tesaturi si fibre sunt mai confortabile decat altele. Pe de alta, fiindca unele dintre noi au o piele mult mai sensibila sau diverse alergii. Despre care nu e deloc placut sa vorbesti!
De asemenea, unele fibre sunt mai bune absorbante sau permit o mai buna circulatie a aerului. Un amanunt deloc de neglijat atunci cand ne cumparam chilotii necesari.
Ca atare, cele mai multe dintre perechile de chiloti din dulapurile noastre, mai mici sau mai mari, sunt compuse din sapte mari tipuri de fibre. Astazi vom vorbi despre primele trei dintre acestea. Din ce sunt facuti chilotii
Bambusul
Este o fibra extrem de moale, absorbanta si respirabila. Asemenea matasii, e racoroasa vara si calduroasa iarna. E o fibra foarte cautata pe anumite continente, asa cum in Europa, spre exemplu, predomina bumbacul. Exista persoane care cred ca bambusul are si proprietati antibacteriene. Asta desi rezultatele cercetarilor pe aceasta tema sunt inca neconcludente. Una peste alta, bambusul nu e la fel de trainic ca bumbacul. Ba tinde chiar sa fie mai scump decat majoritatea altor fibre pentru chiloti, cu exceptia matasii.
Bumbacul
Acesta ofera prospetime si racoare pe piele. In plus, e usor de spalat si ofera multa circulatie aerului. Acestor avantaje evidente li se opune faptul ca bumbacul poate fi extrem de absorbant si poate retine o cantitate mare de umiditate, ceea ce poate da senzatia de umezeala si imbibare. Iar asta poate duce intr-un final la un mediu propice iritatiilor si infectiilor cauzate de umezeala. Nu trebuie uitat nici faptul ca in timp ce fibrele de bumbac isi pot pierde forma initiala, mai ales daca la spalare sunt tratate cu duritate, in special in timpul procesului de stoarcere.
Nailonul
Fibra artificiala de nailon e moale, rezistenta la apa, usor de spalat si de depozitat. Si foarte greu de sifonat, un atu in ochii multora dintre noi! Isi mentine bine forma in timp si rezista duritatilor din procesele de spalare si de stoarcere. Pe de alta parte, nailonul nu este nici un bun absorbant, nici nu permite o buna circulatie a aerului. Iar asta se traduce prin crearea de umezeala, in timpul sezonului foarte cald, la care se pot adauga, din nefericire, eventuale infectii fungice sau bacteriene. Nailonul e o fibra rezistenta si versatila, utilizata deseori in componenta tesaturilor de satin, tul, plasa si dantela.