Sutienele maternale si cele pentru alaptare fac si ele parte din categoria celor “speciale”. Ele au fost gandite pentru femeile insarcinate sau cele care au devenit deja mame, dupa cum precizeaza si denumirea lor. Sutien maternal si de alaptare
Sutienele maternale sunt purtate in special pe perioada sarcinii. Pot avea cupe cu marime reglabila. Acestea se intind pe masura ce sarcina evolueaza, ceea ce se traduce si prin cresterea sanilor.
In schimb, sutienele pentru alaptare ne sunt de folos dupa nasterea copilului. Au cleme speciale pentru eliberarea mamelonului pentru a-i ajuta, deopotriva, pe mama, dar si pe copil, sa aiba mai usor acces la procesul de hranire.
Cele mai multe dintre sutienele maternale si pentru alaptare nu au sarme in dotarea lor. Pentru ca sunt extrem de confortabile si flexibile, acest tip de sutien este recomandat si femeilor care nu sunt insarcinate. Adica pentur cele ai caror sani fluctueaza in marime. Sunt utile si acelor persoane care dau dovada de o sensibilitate cu totul aparte a pielii sau sufera de fibromialgie. Sutien maternal si de alaptare
Vremea sutienelor maternale urate si plictisitoare a trecut. Industria le-a diversificat.
Stilurile propuse sunt extrem de atractive.Sutienele maternale au cupe foarte elastice, cu marimi flexibile si captuseli interioare moi. De asemenea, multe dintre noile modele au sisteme de inchidere de tip “mos si baba” la spate. Asta pentru a putea acoperi mai usor o cutie toracica aflata in plin proces de modificare.
Si bretelele acestora pot fi usor modificate. Exista, mai nou, spre exemplu, sutiene pentru alaptare dotate cu capse. Permit deschiderea unei cupe anume pentru a asigura astfel accesul usor al bebelusului la laptele matern.
Sfatul universal valabil e acela legat de cumpararea mai multor sutiene de acest gen in timpul perioadei de sarcina.
Si asta fiindca sanii vor creste, si in dimensiune, si in greutate. Ceea ce era in regula la sfarsitul primului trimestru al sarcinii va fi fost ulterior depasit! In preajma celei de a douazecea saptamani de sarcina te vei afla in postura de a-ti comanda sau cauta noi sutiene. La fel, in cea de a treizecea saptamana, lucrurile se vor repeta si va fi posibil chiar sa-ti doresti sa treci de la sutienul maternal la cel de alaptare! Sutien maternal si de alaptare
Specialistii mai sustin ca purtarea unui sutien cu sarme de sustinere in perioada alaptarii nu e recomandat. Dar trebuie sa stiti ca sarmele in sine nu sunt periculoase pentru un san aflat in proces de lactatie. Problema care apare consta in faptul ca fie persoana in cauza nu are acces la marimea necesara, fie nu o cumpara pe cea mai potrivita. Daca sarma sutienului sta peste tesutul mamar, e semn nu doar al disconfortului pe care-l resimtiti deja, dar si al nevoii de a schimba sutienul respectiv.
Daca nu vei face asta, sunt sanse sa te confrunti cu probleme suplimentare, cum ar fi mastita. E aproape inutila recomandarea care spune ca sutienele maternale trebuie spalate des si bine clatite!
Practica arata ca la inceputul perioadei de alaptare aveti nevoie de cel putin trei asemenea sutiene “speciale”.
Unul va fi pe tine, un al doilea la spalat, iar cel de-al treilea, in “rezerva strategica”, fiindca accidentele pot interveni oricand.
De la sase saptamani la douasprezece scurse de la nasterea copilului, ca sa nu vorbim dupa primele sase luni scurse de la acelasi interval, sanii tai vor avea un aspect si o structura diferita fata de ceea ce erai obisnuita sa afisezi. Ca atare, sfatul nostru e sa nu cumperi dintr-o data o cantitate mare de sutiene, ci pe parcurs, cam la fiecare trimestru. In functie si de “mesajele” transmise de proprii sani!
Atunci cand iti vei lua masura pentru viitorul sutien, ar fi bine sa faci asta in perioada in care simti ca sanii iti sunt plini cu lapte. Aceasta este marimea de care vei avea nevoie, pentru ca cupele sutienului ales sa aiba suficient volum pentru a-ti acoperi sanii. Fara a exercita presiune asupra lor.
Si nu uitati, dragele mele mamici! Dupa sarcina si alaptare, sanii vostri nu vor mai fi la fel ca inainte!
De aceea poti continua sa porti sutiene maternale o buna bucata de vreme dupa ce ai incheiat alaptarea la san a pruncului. “Sutienele speciale” vor fi utile si pe masura ce sanii tai se micsoreaza, pe perioada intarcarii celui mic. Unele mamici au adoptat acest tip de sutien pentru perioada de odihna nocturna sau pur si simplu pentru purtat prin casa!