Reprezentanta Anita in Romania pentru informatii si comenzi suna la: 0372 681 011 anita-lenjerie.ro

Pandemia a readus intrebarea clasica: Cu sau fara sutien?!

Cu sutien sau fara sutien? sutien pentru marimi mari

Cu sutien sau fara? Intrebarea care sta de ceva vreme pe buzele multora dintre noi a primit in lunile din urma un neasteptat raspuns.

Si asta deoarece munca de acasa ne-a determinat pe multe dintre noi sa apelam la tinute vestimentare lejere. Tendinta, noua sau veche, dupa gustul fiecaruia, nu a scapat presei. Un recent articol din „The Guardian” a analizat tendinta fara sutien.

Louise Kilburn e de ceva vreme profesor universitar. Cu sutien sau fara?

Ultimele saptamani au obligat-o sa predea prin zoom sau prin skype. S-a concentrat foarte tare pe noua provocare. Dupa cateva saptamani, Louise Kilburn si-a dat seama ca de dezobisnuise sa poarte sutien.

„Am uitat complet sa mai apelez la el. M-am simtit ca si cum as fi evadat dintr-o inchisoare”. In saptamanile cu pandemia la usa, Louise si-a creat o garderoba de lucru mult mai confortabila, compusa din pijamale. Aceasya se evidentia „mai ales prin lipsa sutienului”, pe care l-a supranumit “cusca de san”.

O tendinta care ar putea dura Cu sutien sau fara?

Louise Kilburn crede ca pentru multe femei cu sanii mari, ideea de a merge fara sutien prin casa poate fi acceptata. Nu insa si in exteriorul acesteia. Ea spune ca a primit si ea sfatul conform caruia „sutienul e acel tip „de sprijin de care ai mare nevoie si ca nu e deloc bine pentru spatele tau daca renunti la purtarea sa”.

 Sau ca te-ai putea simti „mult mai incomod fara el, decat cu el!”. Oscileaza inca daca sa respinga sau nu categoric aceste lucruri.

Pe de alta parte, „pentru femeile care se confrunta cu dureri de san, un sutien poate ajuta la ameliorarea acestora, tinand tesutul mamar in loc”, spune Joanna Wakefield-Scurr. Ea este profesoara de biomecanica la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie si conduce un grup de cercetare privind sanatatea sanilor.

„Nu exista muschi in san, ci doar doua structuri slabe de sustinere care practic tin sanul in loc: pielea si ligamentele lui Cooper”, ne reaminteste ea tuturor. Ca atare, sutienul poate preveni presiunea excesiva exercitata asupra acestor structuri. Cu toate acestea, mai spune profesorul, nu exista dovezi care sa indice cu claritate ca purtarea zilnica a unui sutien impiedica sanii sa se dezvolte pe termen lung sau, dimpotriva, lasarea acestora.

Pot exista motive legitime legate de sanatate in favoarea purtarii sutienului.

Intre acestea se afla reducerea durerilor de san sau de spate. Dar pentru multe femei, aceasta poate fi si o problema de stima de sine. Chiar daca arzatoarele feministe de la sfarsitul anilor „60 sunt azi in mare parte doar un mit, renuntarea la sutien a lasat intotdeauna urme inevitabile. Unele de gust, alte de moda, iar altele politice. Tendinta pare a fi inclinat balanta intr-o anume directie, dar pentru cat timp?

Louise Kilburn, spre exemplu, a exclus deja revenirea sa la sutienele clasice. Poate va apela la cele speciale, asa numita lenjerie modelatoare, dar pana atunci ne incurajeaza sa ne simtim libere si sa nu ne conformam decat impresiilor noastre, iar nu tendintelor societatii.

Cu sutien sau fara? Intrebarea care sta de ceva vreme pe buzele multora dintre noi a primit in lunile din urma un neasteptat raspuns.

Lasă un răspuns